Vælg en side

I weekenden var jeg så uheldig at falde over en nyindkøbt rygtræner. Jeg havde glemt, at jeg havde placeret den lige ved siden af sengen. Så da jeg vaklede ud på toilettet i mørke, gik det selvfølgelig galt.

Jeg slog mit ben noget så eftertrykkeligt på de 18 kg. metal, der ikke flyttede sig en millimeter – og det gjorde MEGET ondt!!!!

Nu er det ikke for at få medfølelse, at jeg skriver det, men bare for at sige, at det har så givet mig tid og lejlighed til at skrive netop dette indlæg. Jeg besvimede nemlig efterfølgende og slog skulder og hoved – ja, det blev gjort grundigt!

Så med hjernerystelse og ondt i skulderen, måtte jeg simpelthen aflyse behandlingerne i denne uge.

Pudsigt nok skulle jeg have været til foredrag aftenen efter med emnet ”Hvad er smerte?”. Det kom jeg så heller ikke. Men her sidst på ugen, hvor hovedet begynder at virke lidt igen og smerten i ben og skulder har fortaget sig, har jeg forsøgt at indhente noget af det.

Og så kan jeg jo passende bruge mit eget tilfælde til at forsøge at forstå og forklare ud fra.
 

Ny definition på smerte

På https://videnskab.dk/krop-sundhed/hvorfor-foler-vi-smerte findes denne smertedefinition af Professor Lorimer Moseley:

”Smerte er en ubehagelig bevidst oplevelse, produceret af hjernen, når summen af al tilgængelig information tyder på, at du har behov for at beskytte en specifik del af din krop”

Det er altså hjernen, der producerer oplevelsen af smerte og ikke receptorer på den skadede del af kroppen, som man tidligere troede. Desuden kan der sagtens være smerter, uden at der er en skade.
 

Informationer til hjernen

De informationer, der kan gå til hjernen og tolkes som “farlige”, kan være rigtig mange. Der er nervesignaler fra det skadede område, hvis der er en skade. Men ud over det, kan det være følelser, tanker, overbevisninger, forventninger, tidligere erfaringer, humør m.m.

Det kan også være graden af utryghed i relationer eller i forbindelse med økonomi eller arbejde. Der kan være tale om neurokemiske og strukturelle forandringer. Gener og immunforsvar kan også spille en rolle. Og nervesystemets sensitivitet kan i høj grad også spille ind.

Så smerter er en kompleks størrelse. Det forklarer måske den lave succes-rate, der ofte er, når man kun behandler én faktor i forhold til uforklarlige smerter.
 

Smerte er afgørende for vores overlevelse

Smerten giver os information om, at der er noget farligt eller skadeligt, som vi skal passe på eller prøve at undgå. De få mennesker, der er født uden evnen til at føle smerte, bliver ikke ret gamle, da de ikke lærer, hvad der er farligt for dem. Så altså – at kunne føle smerte er livsvigtigt for os.
 

Forklarlige smerter

Det er jo også til at forholde sig til, at det gjorde ondt at slå benet – og efterfølgende skulder og hoved! Den form for smerte har ligesom en årsag og noget væv på kroppen, der er skadet.

Og jeg tænker, at jeg har lært af smerten. Rygtræneren er allerede blevet forvist til et andet rum, og jeg er blevet endnu mere bevidst om, at der ikke skal placeres noget på gulvet, ved siden af sengen.

Så jeg har lært at passe på mig selv til næste gang, jeg roder rundt i mørke – smerten har haft en effekt – jeg tror, at jeg overlever.
 

Uforklarlige smerter

Men når jeg tænker tilbage på den periode, hvor jeg fik en stress-reaktion, var ét af symptomerne smerter forskellige steder i kroppen. Hvordan forklares den slags smerte med ovenstående definition? Jeg har et bud:

Den dag min krop reagerede, havde jeg på det gældende tidspunkt arbejdet i 14 timer. De sidste 8 timer, havde jeg ikke indtaget andet end kaffe, og pauser bestod af de få minutter det tog, at hente en ny kop kaffe samt et toiletbesøg, når det var nødvendigt.

Jeg var sulten, træt (det var bare én ud af mange lange arbejdsdage), lidt modløs og bange for at begå fejl. Jeg var også lidt vred, fordi jeg lavede noget som en anden kollega burde have lavet, og derfor var jeg også lidt usikker på, om det jeg gjorde, var rigtigt. Jeg var alene tilbage på kontoret og følte mig måske også lidt svigtet.
 

Den beskyttende hjerne

Man kan forestille sig, at alle de informationer blev sendt til min hjerne. Hjernen konkluderede, at summen af alle de faktorer tilsammen, samt tidligere erfaringer, gjorde, at jeg havde behov for at beskytte min krop.

Så min hjerne producerede en ubehagelig bevidst oplevelse (smerte) for at ”tvinge” mig at til at passe bedre på mig selv.
 

Kroppen husker

Nu var det jo ikke en specifik del af min krop, der skulle beskyttes. Men sjovt nok, var det lige præcis de gamle skader, som jeg havde fået tidligere i mit liv – en skiskade i knæet, et beskadiget ledbånd i skulderen og en surfskade i lænden. Skader, som jeg ikke havde mærket i årevis, men som nu alle var vendt tilbage med fuld smertestyrke.

Alle var det skader, der tidligere havde tvunget mig til at forholde mig i ro i en periode. Er kroppen mon så klog, at den har ”husket” det?
 

Nogle smerter kan reduceres eller fjernes helt

Jeg kunne ikke holde ud at blive liggende under dynen ret længe. Jeg tænkte, at min krop skulle erfare, at jeg godt kunne finde ud af, at passe på den, selvom jeg brugte den.

Så jeg begyndte at gå ture og lave mit eget lille yoga / gymnastik program, der aktiverede de smertefulde steder med meget lav intensitet.

Når jeg gik lidt for hurtigt frem med f.eks. en længere gåtur, var der kontant afregning i form af smerter. Så måtte jeg holde mig i ro en dags tid eller to indtil smerterne blev tålelige og så forsøge igen med en endnu kortere gåtur.

Mine gåture måtte ned på 200 meter, inden min krop var tilfreds og ikke genererede smerteoplevelser! Efter nogle ture med den længde, øgede jeg meget forsigtigt og gradvist distancen eller intensiteten.

Sådan ”mæglede” jeg et halvt års tid mellem min krop og min beskyttende hjerne. Til sidst havde hjernen erfaret, at nu lyttede jeg til min krop, så nu behøvede den ikke at sende flere smerteoplevelser.

Det er ikke til at vide, hvordan det var gået, hvis jeg havde ageret anderledes, men jeg synes, at forløbet giver mening i forhold til ovenstående definition af smerter.
 

Mere viden om smerter

Ovenstående citat er hentet fra https://videnskab.dk/krop-sundhed/hvorfor-foler-vi-smerte, og der er meget mere spændende information at hente der, hvis du er interesseret.

Men husk, at man faktisk ikke ved så meget om smerter endnu, da de er svære at måle og bevise. Så forhold dig kritisk til det du læser, og dan dig din egen mening om det – og brug dine egne erfaringer.